Grécko vlani hospodárilo s primárnym rozpočtovým prebytkom

14.01.2014 Celý región

Atény 14. januára (TASR) - Grécko hospodárilo v roku 2013 s primárnym rozpočtovým prebytkom, ktorý je kľúčovou podmienkou, obsiahnutou v dohodách o medzinárodnej finančnej pomoci. Informovala o tom agentúra AP.

Tajomník ministerstva financií Christos Staikouras uviedol, že primárny prebytok, to znamená bez započítania nákladov na obsluhu dlhu, centrálnej vlády za vlaňajšok sa očakáva na úrovni 691 miliónov eur.

"Naša krajina po mnohých rokoch a s mnohými obeťami gréckych občanov dosiahla primárny prebytok," povedal Staikouras. "To je veľmi dôležitý výsledok, ktorý sme dosiahli tým, že sme splnili ciele v príjmovej oblasti a prekonali ich v oblasti výdavkov."

Celkový primárny prebytok, ktorý zahŕňa aj hospodárenie lokálnych samospráv, by mal podľa aktuálnych očakávaní dosiahnuť 812 miliónov eur, dodal Staikouras. Oficiálne údaje budú zverejnené približne o mesiac a európsky štatistický úrad Eurostat zverejní údaje týkajúce sa gréckeho rozpočtu za rok 2013 v apríli.

Grécko prisľúbilo, že vyrovná svoj rozpočet bez započítania nákladov na obsluhu dlhu. Od splnenia tejto podmienky si sľubuje, že medzinárodní veritelia mu zmiernia podmienky splácania záchranných úverov.

Atény sú pri svojom financovaní závislé od medzinárodnej finančnej pomoci od roku 2010, keď stratili prístup na dlhopisové trhy.
 

Vyberte región